Ragnhild Nilstun (1943-)

ragnhild Nilstun
Ragnhild Nilstun. Foto: Heidi Grøver

 

Forfatteren Ragnhild Nilstun er født i Lofoten, men vokste opp i Larvik. I 1970 kom hun til Tromsø og har bodd her siden.

Den samme omtalen finner vi i forfatterheftet Ragnhild Nilstun (2003) som Troms fylkesbibliotek har gitt ut. I dette heftet er novella ”Ord med tak i” fra novellesamlinga Begjærets pris (1988) publisert. Handlinga i novella er lagt til et boligområde med blokker, som må være Kroken. Vi ser øya med byen og fjellet Blåmannen bak øya, og vi se Tinden. Fra blokka under fjellet, med alle balkongene, der nyinnflytta Stine bor, er det nedoverbakker til kjøpesenteret. Stine er i tannfellinga og heime sammen med mora og lillebroren. Denne dagen utafor kjøpesenteret blir hun kjent med Katinka, som har felt ei tann, og hunden hennes Blåmann.

I romanen For mitt blikk (1996) er en del av handlinga lagt til Tromsø. Romanen er første bind i en trilogi om Anna Margrethe Leonore Figenschou som blei født på Ringvassøya i 1864. Hun vokste opp hos tante og onkel i Langfjorden og gikk i husholdningslære i fogdgården i Alta.

I denne videoen leser Ragnhild Nilstun fra romanen (streaming, krever Windows Media Player) Nå er det blitt begynnelsen av 1880-tallet. Anna er 18 år og har kommet til Tromsø for å lære søm. Her bor hun sammen med mora og veslesøster Elin som er 12 år. De bor i borstua i bakgården der hvor Tvibit ligger nå. De er fattige.


Mer om Ragnhild Nilstun:
Om Ragnhild Nilstun på Litteraturnett Nord-Norge
Lån bøker av Ragnhild Nilstun på Tromsø bibliotek og byarkiv


ansvarlig redaktør: Aud Tåga | vevmester: Trine Mellem | © 2006 Troms fylkesbibliotek |